Evolutie van een 'vorstelyck huys'

Het stadspaleis werd in 1745 opgericht door Jan-Alexander Van Susteren naar ontwerp van Jan Pieter Van Baurscheit. Napoleon kocht het pand in 1811 en liet veranderingen aanbrengen om het om te vormen tot keizerlijke residentie, maar hij zal er nooit verblijven. Na zijn nederlaag bij Waterloo kwam het gebouw in handen van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Met de Belgische omwenteling viel het paleis in handen van de Belgische koningen. Op 21 juli 1831 hield Leopold I zijn blijde intrede in Antwerpen en verscheen hij herhaaldelijk op het balkon. Hij zou er vaak verblijven. Het paleis werd vooral gebruikt als ontvangst- en feestruimte voor buitenlandse gasten.
De beroemdste zaal is de spiegelzaal, die Leopold II in 1905 naar ontwerp van architect Octave Flanneau liet inrichten. Hij inspireerde zich daarvoor op de danszaal van een paleis op het Isola Bella in het Italiaanse Lago Maggiore.

In de jaren 1950 was het paleis niet meer geschikt voor Koninklijke overnachtingen en werd het overgedragen aan het Ministerie van Nederlandse cultuur, dat besliste om er een cultureel centrum van te maken. In 1996 werd het paleis eigendom van de Vlaamse Gemeenschap. Het werd gerestaureerd en herbestemd tot ‘publiekspaleis’. Nu is de spiegelzaal terug een locatie voor diners, recepties en presentaties.

Afbeelding: 
De Spiegelzaal

Categorie: