Onderzoek Scheldekaaien

Het bodemarchief van de Scheldekaaien is erg waardevol en omvat meer dan 2000 jaar geschiedenis. Centraal op de kaaien was de Werf gelegen, de oudste aanlegplaats van de stad, en de burcht. Vanuit deze middeleeuwse kern groeide de stad en breidde ook de Antwerpse rede verder uit. Er ontstond een imposante façade met stadsmuren, torens, vlieten, waterpoorten en bastions.
Bij de rechttrekking van de kaaien in de late 19de eeuw volgde een enorme afbraak: de werf, de burcht en talloze huizen werden afgebroken. Er kwam een nieuw kadeplateau met hangars, waar schepen efficiënt konden laden en lossen.

Het archeologisch onderzoek kwam er niet zomaar, maar is een gevolg van het Masterplan Scheldekaaien. De stad Antwerpen en Waterwegen en Zeekanaal willen van de kaaien een veilige en aantrekkelijke publieke ruimte maken. Er komt een hogere waterkering en de kaaimuur wordt gestabiliseerd. De stad wenst de kaaivlakte te vernieuwen met aandacht voor een kwaliteitsvol openbaar domein en een betere mobiliteit. De heraanleg betekent dat er graafwerken zullen plaatsvinden waarbij een deel van het bodemarchief verloren gaat. De ontwerpers van de Scheldekaaien willen daarom zoveel mogelijk informatie inwinnen over de exacte ligging en de staat van de vlieten, de middeleeuwse muur en de kaai van Napoleon.
Het vooronderzoek gebeurde door middel van proefsleuven, een soort kijkputten in de bodem.

Het onderzoek leverde nieuwe en interessante informatie op over het rijke verleden van de bodem van de stad. De archeologen hopen dat in het nieuwe ontwerp het waardevol patrimonium een zichtbare plaats zal krijgen